Świetna włoska restauracja
Chcesz smacznie zjeść? Wśród wielu możliwości, które oferuje kuchnia z Europy powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, połączeń oraz duża porcja zdrowia.
Typowe włoskie potrawy
Polakom restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe dania włoskie
Pasty to podstawa włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do makaronu. jemy w restauracji Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe i przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty nie są w stanie się przejeść.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też lasagne, focaccia, ravioli oraz szeroki wybór deserów – np. granita czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film